Sustainability Officer Frank Middel over duurzaamheid in de installatiebranche

26 november 2019

Duurzaam werken in de installatiebranche: waarom zouden we dat allemaal moeten doen? En hoe dan? Welke kansen liggen er voor de installateur? Frank Middel Sustainability Officer bij Prysmian Group geeft antwoord op deze vragen.

"Duurzaamheid kan zitten in kleine dingen"                                                                                               -Frank Middel, sustainability officer Prysmian Group

U bent sustainability officer, wat houdt dit in?

“Met vele collega’s, leveranciers en klanten werken we aan duurzaamheid. Ikzelf zorg voor de coördinatie en geef richting aan het proces. Zo bekijken we bijvoorbeeld hoe we produceren en wat dit voor effect heeft op mens en maatschappij. Hierbij kijken we meteen waar het duurzamer kan. Door bijvoorbeeld minder energie en gevaarlijke stoffen te gebruiken, gerecycled én recyclebaar materiaal toe te passen en producten duurzamer te verpakken. Ook proberen we onze grondstoffen dichtbij te halen zodat we minder CO2 uitstoten. Een product is nooit ‘af’, we blijven verbeteren. Het gaat hierbij overigens niet alleen om het milieu: we onderzoeken bijvoorbeeld ook waar we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen inzetten en hoe we zo transparant en eerlijk mogelijk zaken kunnen doen.”

Wat is volgens u de noodzaak tot duurzaamheid?

“Het veranderende klimaat en de grondstofschaarste laten zien dat het anders moet. We willen allemaal graag een leefbare wereld, nu en in de toekomst. Als we de volgende generaties niet met problemen willen opzadelen, moeten we nú iets doen met de kennis en mogelijkheden die we hebben.”

Hoe creëren we in uw ogen een duurzame wereld?

“Dit begint met bewustzijn: de feiten goed op een rij hebben. Pas dan kun je aan de slag met goede verbeteringen. Je moet je realiseren dat je niet alles tegelijk kunt aanpakken, soms is het duur of erg moeilijk om te verduurzamen. Maar alle beetjes helpen.”

Waarom is ervoor gekozen om te participeren in Greenworks?

“De productinformatie van Greenworks is transparant, dit vergroot de bewustwording als het gaat om duurzaamheid en milieu. Greenworks is een heel mooi concept en wordt breed gedragen in de branche.

Draka heeft recent vijf nieuwe productbladen op de website van Greenworks gepubliceerd:

Draka VULTO Dca-s3,d2,a3 installatiekabel (V0-YMvKasmb 0,6/1 kV).

Draka QWPK soepele PUR kabel (NEN: BMqL 450/750 V, CLC: H07BQ-F)

Draka VULTA Dca-s3,d2,a3 installatiekabel (VG-YMvKasmb 0,6/1 kV).

Draka HULTA Cca-s1,d1,a1 - halogeenvrije installatiekabel.

Draka  HULTO Cca-s1,d'1,a1 - halogeenvrije installatiekabel

Welke duurzame ontwikkelingen spelen er op dit moment in de installatiebranche?

“Op de grote spelers in de branche ligt een enorme druk om circulair bezig te zijn. Dit is vaak hét onderwerp van gesprek. Vooral bij grote projecten, waarbij de milieukostenindicator van belang is. Dit is best ingewikkeld, maar we helpen installateurs hier graag bij. Ook zie je steeds vaker dat de overheid regels oplegt als het gaat om duurzaam werken, zoals het gebruik van een materiaalpaspoort. Dit document geeft aan welke materialen bij de bouw worden gebruikt en hoe ze zijn verwerkt. Dit maakt het later – bij verbouw of sloop – makkelijker om de materialen terug te winnen en opnieuw te gebruiken.”

Welke ‘hobbels’ komen we tegen als het gaat om duurzaam bouwen? En hoe deze te overwinnen?

“We werken nog teveel volgens vaste gewoonten, die moeten we zien te doorbreken. We moeten meer durven te veranderen en samen op zoek gaan naar verbeteringen. Een obstakel voor ons is dat er nog te weinig gerecycled materiaal beschikbaar is om duurzaam mee aan de slag te gaan

Wat kunnen installateurs zelf concreet doen als het gaat om duurzaamheid?

“Veel producten worden geleverd op haspels. Die zijn herbruikbaar, maar komen vaak niet terug. Let hier eens wat meer op, zou ik adviseren. Tegen installateurs die zelf engineeren, zou ik willen zeggen: kijk of er ruimte is om te kiezen en adviseer duurzame materialen, zoals kabels met minder energieverlies. Ook belangrijk: ga bewust op zoek naar leveranciers van materialen die aan het eind van hun levensduur makkelijk te recyclen zijn. En ga pilots aan om nieuwe producten uit te proberen en de acceptatie hiervan te verhogen. Zo zorgen we samen voor de nodige verandering.”

Nieuwsoverzicht

Laatste nieuws

3 manieren hoe wij de energietransitie mogelijk maken

Meer lezen →

Links

Copyright © 2017 Prysmian Group Benelux