Grasbuurt 1

Eerste grote woningbouwproject
krijgt duurzamere kabel van Draka

 22 maart 2023

Nieuwbouwwoningen moeten duurzamer worden. Dat vergt naast ambitie en innovatieve oplossingen ook nauwe samenwerking tussen bouwpartners. In het project Grasbuurt 2 werken BAM Wonen, Schipper Electrotechniek, Draka en Rexel op unieke wijze samen om hun duurzaamheidsambities te concretiseren. Zo krijgt de Delftse woonwijk de primeur met de eerste grootschalige toepassing (60 km) van een nieuwe, duurzamere kabel: Draka VD E-LINE.

“VD E-LINE is een concrete stap naar CO2-reductie en een trendbreuk om geleidelijk van VD draad af te stappen”, zegt commercieel directeur Toine Verschuur. Met dit nieuwe product beet Draka in december de spits af voor een complete range duurzamere kabeloplossingen voor laagspanningsinstallaties: E-LINE. “Als marktleider innoveren wij om de hele keten te verduurzamen. Partijen kunnen hiermee nieuwbouw ook achter de muren CO2-lichter maken.” In vergelijking met gewoon VD draad heeft VD E-LINE een kleinere footprint met 32 procent minder CO2-uitstoot. Daarmee is het duurzamere alternatief voor VD draad uniek voor de Nederlandse bouw- en installatiebranche. Kleinschalige toepassingen waren er al, maar Grasbuurt 2 is met in totaal 60 km VD E-LINE het eerste project van formaat.

Voortrekkers in innovatie
“Het is fantastisch dat we met dit soort producten onze woningen steeds duurzamer kunnen maken en invulling kunnen geven aan onze duurzaamheidsstrategie”, zegt Maarten Strijdonk, directeur bij BAM Wonen. “Ook is het mooi hoe innovatie en verduurzaming hier hand in hand gaan met partnership. Wij werken al decennia samen met Schipper Electrotechniek. Door elkaars werkwijze en producten goed te kennen, kunnen we sneller en eenvoudiger vernieuwen.”
Schipper Electrotechniek, gespecialiseerd in utilitaire woningbouw, heeft een neus voor primeurs. Het familiebedrijf uit Nieuwe-Tonge liep zo’n tien jaar geleden voorop met het toepassen van voorbedrade buis van Draka (Profit). Inmiddels verwerkt het bedrijf Profit in 80 procent van de circa 2500 woningen die zij jaarlijks installeert. Toen Mark Pieterse over VD E-LINE hoorde, nam de algemeen directeur contact op met Draka. “Wij werken alleen met A+-merken, omdat hun kwaliteit en uitstraling zich terugbetalen in opdrachten. Draka is onze hofleverancier en loopt vaak voorop, ook nu weer. Het gebruik van 100 procent gerecycled koper en isolatie met biobased ingrediënten is zó nieuw. Een elektrische installatie maken, kan iedereen. Maar om werk te blijven genereren moet je baanbrekend zijn, hetzij in techniek of in duurzaamheid. En door samen te werken met grote, innovatieve partijen als Draka en BAM Wonen kunnen we innovaties beter vermarkten.”

Groen licht voor Grasbuurt 2
De installateur en bouwer zagen een mogelijkheid om de nieuwe kabel als primeur grootschalig toe te passen. Strijdonk: “Wij zijn continu bezig met optimaliseren en innoveren. Zodoende stimuleren we duurzame toepassingen in onze projecten en besloten we samen te investeren in de toepassing van VD E-LINE in Grasbuurt 2, een duurzaam en tuindorpachtig nieuwbouwproject van ons in Delft.” 
Schipper Electrotechniek, dat voor conceptuele woningbouw een vaste partner van BAM Wonen is, verzorgt de elektrotechnische installatie van A tot Z voor alle 157 woningen in dit project. Om VD E-LINE toe te passen, moesten partijen wel versnellen, want de ruwbouw van fase 2, waarvan de oplevering eind 2023 plaatsvindt, was al gestart. Toen Draka en Rexel bereid waren om voldoende voorraad en wekelijkse leveringen te garanderen, kreeg het installatiebedrijf definitief groen licht om VD E-LINE in alle 41 woningen te verwerken. “We werken al langer samen en konden dus snel goede afspraken maken”, verklaart Pieterse de geslaagde operatie.

Trendsetters
Draka juicht het initiatief van Schipper Electrotechniek met BAM Wonen enorm toe. “Het is gaaf dat zij deze verantwoordelijkheid voor het eerste grote woningbouwproject nemen en een stap naar de toekomst zetten”, aldus Verschuur. Rexel ondersteunt verduurzaming en circulariteit al langer en is even enthousiast: “Dit is een super voorbeeld hoe we samen werken aan 100% duurzaam”, zegt Regio Directeur West Fernando Dalmulder. Pieterse op zijn beurt noemt de samenwerking in Grasbuurt 2 ‘top’. “Wij krijgen alle medewerking om er een succes van te maken en onze monteurs trekken de nieuwe kabel net zo makkelijk als gewoon VD draad.” Ook Imke van den Boom, Duurzaamheidsmanager bij BAM Wonen is enthousiast over het project en kijkt al vooruit: “Wij zoeken altijd nieuwe producten die aansluiten bij onze ambities. Vervolgens kijken we of toepassing ervan schaalbaar is. VD E-LINE past bij onze nieuwe duurzaamheidsstrategie. Binnen het thema circulariteit willen we zoveel mogelijk biobased of circulaire producten toepassen. Draka VD E-LINE voldoet daaraan en past goed bij onze toekomstvisie. Bovendien bleek het in een van onze projecten meteen toepasbaar. Wij hebben meer mogelijkheden om VD E-LINE toe te passen en willen samen met Draka en Rexel kijken of het schaalbaar is voor conceptuele nieuwbouw, maatwerk en renovatie.” 
Pieterse deelt dat enthousiasme en ziet enorme potentie: “Als de hele branche meedoet, kan VD E-LINE de standaard worden. Wij gaan het in ieder geval als groen alternatief in onze offertes opnemen en kijken nu al uit naar de volgende E-LINE producten van Draka.” Volgens Draka hoeft de bouw- en installatiesector daar niet lang op te wachten. Verschuur: “Wij zullen Profit met VD E-LINE voor de zomer op de markt brengen.” De trend is gezet.

Laatste nieuws

20230621 144106

Elektrische kraan bespaart 6 ton CO2 op kabeltransporten naar bouwlocaties

MEER LEZEN → 
NL PG product EcoSlim EPD preview

Groen licht voor wereldwijde toepassing van Ecoslim kabelsysteem in glasvezelnetwerken

MEER LEZEN → 

Links

Copyright © 2017 Prysmian Group Benelux