Prysmian Group voert essentiële Duitse Corridor energietransitie-projecten uit
4 augustus 2020

In 2022 sluit Duitsland zijn 17 kerncentrales. Ondanks significante investeringen in hernieuwbare energie, heeft het land een grote horde te nemen om zijn koolstofarme doelen te bereiken. Dit komt omdat zijn elektriciteitsnetwerk nog niet klaar is om de windenergie opgewekt in het noorden naar het zuiden, waar het nodig is, te transporteren. Prysmian speelt een belangrijke rol in het ontwikkelen van drie essentiële energietransitieprojecten in Duitsland die dit mogelijk zullen maken.

De groep heeft contracten met een waarde van meer dan € 1,8 miljard gesloten voor de SuedLink, SuedOstLink en A-Nord Corridor-projecten. De vereiste ondergrondse verbindingen – de langste van de wereld – zullen een nieuwe kabeltechnologie met hogere voltages gebruiken. Voor alle projecten zal Prysmian samenwerken met toegewijde lokale projecttechniek- en managementteams, alle bijhorende hulpstukken en het geïntegreerde PRY-CAM-controlesysteem leveren en ontwerp- en installatiewerkzaamheden uitvoeren.  De kwaliteit en efficiëntie van de installatie wordt gegarandeerd dankzij geoptimaliseerde lengteoplossingen met een lengte van meer dan 2 km.

SuedLink

AANNEMER: Duitse stroomnetbeheerders TransnetBW GmbH en TenneT

PRYSMIAN’S OPDRACHT: het ontwerpen, produceren, leveren, plaatsen, verbinden, testen en inwerking stellen van een 2GW ondergronds kabelsysteem waarbij grote koperen geleiders worden gecombineerd met uitstekende XLPE-isolatietechnologie bij de hoogste voltages. De groep zal een ±525 kV hoogspanning-gelijkstroom ondergronds kabelsysteem leveren met een capaciteit om 2 GW aan stroom te transporteren.

ROUTE: 700 km, van Wilster in Schleswig-Holstein ten noordwesten van Hamburg tot het zuidelijke aansluitpunt in Bergrheinfeld, Beieren.

PLANNING: afronding in 2026.

OPDRACHTWAARDE: > €800 miljoen

A-Nord 

AANNEMER:  Duitse netbeheerder Amprion GmbH

PRYSMIAN’S OPDRACHT: het ontwerpen, produceren, leveren, plaatsen, verbinden, testen en inwerking stellen van een 1GW ondergronds kabelsysteem. Prysmian zal een volledig gekwalificeerd ±525 kV hoogspanning-gelijkstroom kabelsysteem leveren, bestaande uit koperen kabels, geïsoleerd met zijn eigen P-Laser technologie, afgerond met een apart geïsoleerde metalen massakabel.

ROUTE: 300 km, van Emden in Nedersaksen tot Osterath in Nordrhein-Westfalen, langs de gehele noordelijke route van deze Duitse Corridor.

PLANNING: start gepland voor 2023

OPDRACHTWAARDE: > €500 miljoen

SuedOstLink

AANNEMER: Nederlandse-Duitse stroomnetbeheerder TenneT TSO GmbH

PRYSMIAN’S OPDRACHT: levering van een ±525 kV hoogspanning-gelijkstroom kabelsysteem, de eerste hoogspanning-gelijkstroom-verbinding met uitstekende kabels bij de hoogste voltages, gecombineerd met grote koperen geleidingskabels en Prysmian's zelfontwikkelde innovatieve P-Laser isolatietechnologie met een hogere werkingstemperatuur, wat voor het eerst een overdraagbare stroom van meer dan 2GW op een enkel systeem mogelijk maakt.

ROUTE: 250 km, van het aansluitpunt bij Isar, dichtbij Landshut in Beieren, in zuidelijk Duitsland.

PLANNING: afronding aan het begin van 2026

OPDRACHTWAARDE: > €500 miljoen

Onze innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen ondersteunen Duitsland's energietransitie op een duurzame wijze dankzij de ontwikkeling van ondergrondse kabels met een hogere capaciteit om grotere afstanden af te leggen met een steeds hoger niveau van stroomoverdracht om meer stroom van het noorden van het land, waar hernieuwbare energie wordt opgewekt, naar de zuidelijkere gebieden, waar deze stroom nodig is, te transporteren. Prysmian's betrokkenheid bij het Duitse Corridor-project bevestigt onze ambitie om een strategische rol te spelen in de ontwikkeling richting een koolstofarme economie en om de energietransitie te ondersteunen met slimmere, betrouwbaardere en duurzamere oplossingen. 

P-Laser is de eerste 100% herbruikbare, duurzame en efficiënte kabeltechnologie op basis van HPTE (High Performance Thermoplastic Elastomer). Met betrouwbare ervaring in MV-toepassingen is dit een volledig gekwalificeerd en efficiënt isolatiesysteem dat door de jaren heen is uitgegroeid tot een volledig hoogspanning-gelijkstroom ontwikkelingsprogramma met rigoureuze testen en uitgebreide experimenten. P-Laser is geschikt voor de hoogste voltages en biedt betere warmteprestaties en een hoge mate van ingebouwde betrouwbaarheid waardoor flexibelere en duurzame oplossingen mogelijk worden gemaakt, zoals geoptimaliseerde constructie met kleinere geulbreedtes. P-Later is volledig herbruikbaar en met een verbeterde productiviteit en 30% lagere CO2 uitstoot tijdens de productie levert het betere milieuprestaties vergeleken met gebruikelijke technologieën.

Laatste nieuws

20230621 144106

Elektrische kraan bespaart 6 ton CO2 op kabeltransporten naar bouwlocaties

MEER LEZEN → 
NL PG product EcoSlim EPD preview

Groen licht voor wereldwijde toepassing van Ecoslim kabelsysteem in glasvezelnetwerken

MEER LEZEN → 

Links

Copyright © 2017 Prysmian Group Benelux