Duurzame Prysmian P-Laser kabels voor grootste solar carport ter wereld 

15 juni 2021

Nederland verduurzaamt in rap tempo. De opmars van zonneparken zet distributienetten echter steeds meer onder druk. Niet alleen door overbelasting, maar ook door schommelingen in de vraag naar elektriciteit. De Prysmian P-Laser kabels kunnen die overbelasting en pieken echter prima aan. Daarom past Solarfields B.V. maar liefst 137 km van deze hoogwaardige en milieuvriendelijke energiekabel toe bij twee projecten in de Flevopolder, waaronder de grootste solar carport ter wereld.

Popfestival Lowlands wordt nooit meer hetzelfde. In ieder geval wat betreft parkeren. De parkeerterreinen van Mojo’s evenementenlocatie in Biddinghuizen worden namelijk overdekt met 90.000 zonnepanelen. Die zogenaamde bifacial zonnepanelen zetten direct en via de grond gereflecteerd zonlicht om in elektriciteit. Met haar 35 hectare oppervlak zal ’s werelds grootste solar carport met behulp van 180 omvormers en vijf transformatoren jaarlijks zo’n 35 GWh genereren. Genoeg om 10.000 huishoudens een jaar lang van stroom te voorzien of 100 weekendfestivals zonder dieselgeneratoren (off-grid) te voeden. 

Megaprojecten
Het solar park is een uniek staaltje meervoudig grondgebruik, waar parkeren, duurzame energieopwekking én comfort (schaduw voor 15.000 geparkeerde auto’s) worden gecombineerd. Even imposant is het tweede zonnepark dat Solarfields enkele kilometers verderop, in recreatiegebied Dorhout Mees, gelijktijdig realiseert. Met zijn 337.000 panelen en 147 MWp aan vermogen is dit het grootste zonnepark van Nederland.

Totaalaanbieder
Solarfields is een producent van duurzame energie. Zij ontwikkelt en realiseert grootschalige zonneprojecten op grond, dak en water. Solarfields beheerst het hele traject van ontwerp, vergunningen en bouw tot en met financiering, exploitatie en onderhoud en werkt samen met vaste bouwpartner IB Vogt.

Voorwaarden
Solarfields had Mojo zelf benaderd om het parkeerterrein in Biddinghuizen, dat een groot deel van het jaar leegstaat, voor duurzame energieopwekking te benutten. “Voorwaarde was dat de functie ongewijzigd bleef en er niet te veel parkeerplekken zouden verdwijnen”, zegt Sr. Grid Specialist Wannes Deville. “En omdat het openbaar terrein is, gelden er zwaardere eisen wat betreft veiligheid, bouwen en de elektrische installatie”.

Vergunning
Doorgaans ontwikkelt Solarfields haar projecten in Nederland in goed overleg met de netbeheerder. “Als je een vergunning wilt krijgen, moet je garanderen hoe je de stroom op het elektriciteitsnet kunt invoeden; dan is het makkelijker om op het elektriciteitsnet van een regionale netbeheerder aan te sluiten. Het net van Liander zat echter al vol”, aldus Deville. Solarfields vond een alternatief in het Gesloten Distributie Systeem (GDS) van Windnet Oost-Flevoland. Windnet Oost Flevoland heeft een ontheffing van de Autoriteit Consument & Markt gekregen om een elektriciteitsnet te realiseren en te beheren en de stroom direct op het hoogspanningsnet van Tennet in te voeden. Naast vier windparken en een accupark worden nu ook de twee zonneparken van Solarfields op dit GDS aangesloten. 

Dubbel vermogen
De aansluitingen op het net van Tennet wil Windnet Oost Flevoland zo optimaal mogelijk gebruiken. Voordeel van een GDS is dat wind, zon en opslag makkelijker zijn te combineren. “Zon- en windprofielen vallen doorgaans namelijk niet samen: bij veel zon is er meestal weinig wind, en andersom”, zegt Deville. Hierdoor kan het GDS op één aansluiting met dezelfde aansluitcapaciteit bijna dubbel zo veel vermogen kwijt. Iets wat bij reguliere netbeheerders nog niet vaak gebeurt.  

Kabelkeuze
IBVogt legt de meeste interne parkbekabeling van de twee zonneparken aan terwijl Engie Infra & Mobility de bekabeling tussen de inkoopstations van de twee parken en het GDS verzorgt. Wannes Deville bepaalde welke energiekabels Engie daarvoor moet toepassen. “Vanwege onze eerdere goede ervaringen met Prysmian en P-Laser heb ik hen de kabelinkoop en levering gegund. De samenwerking en levering waren toen heel soepel verlopen. Bovendien, als je met een duurzaam product als P-Laser aan dezelfde specificaties kunt voldoen, waarom dan niet?”  

Grid
Het energienetwerk van de twee zonneparken is uitgestrekt. De afstand tussen het 150 kV onderstation van Windnet Oost Flevoland en het 23 kV collector station van de solar carport is circa 18 km; de afstand tussen datzelfde onderstation en de drie 23 kV collector stations van Dorhout Mees is ongeveer 9,5 km. Om die transportafstanden te overbruggen, besloot Solarfields de kabels te combineren tot één kabelbundel van drie kabels voor de solar carport en drie kabelbundels voor Dorhout Mees.

Temperatuurbelasting
Prysmian heeft Solarfields en Engie ondersteund bij het engineeren, het maken van de kabelberekeningen en het dimensioneren van de juiste P-Laser kabel, rekening houdend met aspecten als het soort aardscherm en de warmtespecificaties. P-Laser kabels zijn zwaarder te belasten door hun 20 procent hogere temperatuurbestendigheid dan traditionele XLPE-kabels. Door dit grotere bereik hebben ze meer capaciteit en is er minder risico op overbelasting. “Met deze kabel kunnen we het randje van energietransport opzoeken”, zegt Deville. De benodigde 137 km 1x800 P-Laser kabel heeft een vaste aluminium geleider en is veilig, heeft minimale weerstandsverliezen en is geschikt voor de 30 MVA aansluiting van de solar carport en de 95 MVA aansluiting van Dorhout Mees.” 

Samenwerking
Deville is erg tevreden over de P-Laser kabels én de samenwerking met Prysmian. “De kabels gingen soepel en onbeschadigd de grond in en zijn volgens afspraak geleverd. Daarbij was Prysmian erg flexibel en coöperatief in het produceren en leveren van de kabels. Toen de planning verschoof, bewoog Prysmian mee, ook al stonden de haspels al klaar. Die bereidheid om onze routing te volgen, maakt de samenwerking praktisch-operationeel heel fijn. Ik weet wat ik aan Prysmian heb en dat geeft vertrouwen.” 

Laatste nieuws

20230621 144106

Elektrische kraan bespaart 6 ton CO2 op kabeltransporten naar bouwlocaties

MEER LEZEN → 
NL PG product EcoSlim EPD preview

Groen licht voor wereldwijde toepassing van Ecoslim kabelsysteem in glasvezelnetwerken

MEER LEZEN → 

Links

Copyright © 2017 Prysmian Group Benelux