P-Laser: het resultaat van vooruitdenken

In nauwe samenwerking met Alliander heeft Prysmian de geavanceerde middenspanningskabel in het Nederlandse netwerk geïntroduceerd. De kabel is voorzien van het innovatieve P-Laser isolatiemateriaal.

Technologische ontwikkeling maakt het mogelijk om polypropyleen om te zetten in een veelzijdig, betrouwbaar en hoogwaardig isolatiemateriaal, bekend als High Performance Thermoplastic Elastomer (HPTE). De thermoplastische aard van deze kunststof brengt verschillende voordelen met zich mee. Het is bijvoorbeeld niet meer nodig om behandelingen tijdens het productieproces te ontgassen, zoals tijdens de productie van alle traditionele midden- en hoogspanningskabels (XLPE of EPR isolatietechnologie).

Resultaten en cijfers

Icon Temp

Een 20% toename van het bedrijfstemperatuurbereik

De maximaal toegestane noodtemperatuur van traditionele kabels is 90ºC tot 105ºC. Bij P-Laser is dat 130ºC! Daarmee krijgen energienetten een grotere capaciteit om congestie te verwerken en lopen zij minder risico om te falen door overbelasting. De netwerken worden flexibeler en betrouwbaarder, dit speelt met name een rol bij hernieuwbare energiebronnen waarvan de energiestromen minder voorspelbaar zijn.

10% reductie van CO2-uitstoot

In vergelijking met de productie van traditionele kabels. De reductie in emissie wordt bereikt door gebruik te maken van milieuvriendelijk thermoplastisch materiaal, de 100% recyclebaarheid van materialen en minder verbruik van energie en middelen tijdens het productieproces.

100% recyclebaar

De kabel is gemaakt van 100% recyclebaar materiaal. Het ‘cradle to cradle’ concept heeft als uitgangspunt dat producten oneindig kunnen worden hergebruikt of afgebroken zonder afbreuk te doen aan het milieu.

Alliander kiest bewust voor P-Laser
Vanuit haar sterke focus op milieubesparende maatregelen en duurzame ontwikkelingen, heeft Alliander voor P-Laser gekozen als referentie voor haar middenspanningsnet in Nederland. De basis voor dit succesvolle partnerschap werd jaren geleden gelegd. Na een grondige, gezamenlijke analyse van de impact van door Alliander en Prysmian gebruikte technologie op het milieu, startte Alliander in 2013 met het inkopen van P-Laser kabels in plaats van traditionele XLPE-kabels.

Verregaande innovatie met aandacht voor onze planeet
Prysmian Group gelooft, als wereldleider in de kabelindustrie, in het effectief, efficiënt en duurzaam leveren van energie voor onze gemeenschap. Als voorlopers in de utiliteitsbranche nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid in de ontwikkeling van kabeloplossingen. Prysmian Group heeft een circulariteitsbenadering ontwikkeld die het mogelijk maakt om voor elke fase van de levenscyclus van kabels duurzaamheidsaspecten inzichtelijk en meetbaar te maken. Ons doel hierbij is om kabels duurzamer en meer circulair te maken. Op deze wijze combineren we hoogwaardige technologie met een verminderde CO2-uitstoot in de keten. Hiermee helpen we onze partners om verder te bouwen aan duurzame groei.

Laatste nieuws

20230621 144106

Elektrische kraan bespaart 6 ton CO2 op kabeltransporten naar bouwlocaties

MEER LEZEN → 
NL PG product EcoSlim EPD preview

Groen licht voor wereldwijde toepassing van Ecoslim kabelsysteem in glasvezelnetwerken

MEER LEZEN → 

Links

Copyright © 2021 Prysmian Netherlands B.V.