Mega-zonnepark in Nederland wordt duurzaam bekabeld 

24 juni 2021

De energieopwekking in Nederland verduurzaamt verder. Er verrijzen steeds meer zonneparken terwijl technologische innovaties het transport van energie en data veiliger en betrouwbaarder maken. Bij Alsema zit pionieren in het bloed en weet men hoe je de opwekking van zonne-energie optimaliseert: met duurzame bekabeling draag je bij aan een langere levensduur en veilige werking. Zoals in Stadskanaal/Buinerveen, waar zij één van de grootste zonneparken van Nederland (146 MWp) installeerde met kabels van Draka en Prysmian.

Over de grens van Groningen en Drenthe ligt een duurzame kabelverbinding die twee zonneparken met elkaar verbindt. Het zonnepark in Stadskanaal (83 ha met 245.000 zonnepanelen) en zijn broertje in Buinerveen (40 ha met 110.000 zonnepanelen) leveren een geïnstalleerd vermogen van respectievelijk 101 MWp en 45 MWp. Totaal is dit voldoende om ruim 50.000 huishoudens van elektriciteit te voorzien!

Mega-zonnepark Stadskanaal-Buinerveen
Het zonnepark in Buinerveen is aangesloten op het zonnepark van Stadskanaal, dat vervolgens is aangesloten op het hoogspanningsnet van TenneT in Meeden. Deze netopbouw maakt het duo, ondanks de dubbele veldopstelling (de parken liggen tien kilometer uiteen) het grootste zonnepark van Nederland. Beide parken zijn in opdracht van Chint Solar Nederland ontwikkeld en gerealiseerd. Alsema B.V. uit Zuidlaren was als hoofdaannemer verantwoordelijk voor de infrastructuur en aanleg van de bekabeling van beide zonneparken. “Wij hebben een verbinding van ruim 28 km in ongeveer een half jaar tijd gerealiseerd, ondanks tegenslagen zoals Corona. Eigenlijk was dit een onmogelijke opgave, dus wij zijn heel erg blij met dit resultaat”, zegt directeur Rik Alsema. 

Zonnepark Duurkenakker
Een ander groot energiepark (44 ha) werd door Alsema eind 2020 in het Groningse Muntendam geïnstalleerd en aangesloten op het zelfde onderstation in Meeden: Duurkenakker. Deze veldopstelling met 160.000 fotovoltaïsche panelen heeft een capaciteit van 64 MWp, voldoende voor ongeveer 20.000 huishoudens. Alsema realiseerde deze aansluiting met onder andere boringen onder het A.G. Wildervanckkanaal en de N33. Een bijzondere prestatie, ook al is het bedrijf gespecialiseerd in MV/HV projecten met ondergrondse tracés. 


Innovatief en duurzaam 
Alsema bundelt ruim 90 jaar kennis van meerdere generaties voor maatwerkoplossingen van de toekomst. Het familiebedrijf is innovatief in hart en nieren. “Met onze nuchtere en flexibele houding vinden wij een oplossing om ieder werk goed uit te voeren en tot tevredenheid van de opdrachtgever te volbrengen”, zegt Rik Alsema. Zijn bedrijf levert echter niet alleen
totaalprojecten (inclusief design) in opdracht van derden. De Drenten ontwikkelen en bouwen ook eigen materieel, zoals een 60 tons haspelwagen met hydraulische besturing. Bij die innovatiedrang staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo beschikt Alsema over steeds meer materieel dat elektrisch wordt aangedreven. Ook maakt zij gebruik van hybride kranen (30% minder brandstofverbruik) en hanteert zij een CO2-prestatieladder. 

Toekomstgerichte kabeloplossingen
Beide pijlers (innovatiedrang en duurzaamheid) komen ook tot uitdrukking in de kabeloplossingen die Alsema voor haar projecten kiest. Voor het combiproject Stadskanaal-Buinerveen werden naast 37 km 30 kV middenspanningskabels van Draka ook 110 kV hoogspanningskabels geïnstalleerd. 
Voor het zonnepark Duurkenakker paste Alsema ruim 40 km P-Laser van Prysmian toe. Het P-Laser isolatiemateriaal van deze middenspanningskabels is duurzamer dan XLPE, 100 procent recyclebaar en presteert op bepaalde aspecten technisch beter. Door de inzet van deze circulaire P-Laser kabels helpt Alsema het noordelijke elektriciteitsnet verder verduurzamen.

Zelfde bloedgroep
Dat Alsema en Draka/Prysmian in deze twee projecten samenwerken is geen unicum. “Wij hebben gedurende decennia een erg goede relatie opgebouwd en wij zijn met name tevreden over hun flexibiliteit en het meedenken in oplossingen. De lijnen zijn kort en wij kunnen goed schakelen”, aldus Rik Alsema. “Het is een pre dat Draka en Prysmian ons kunnen ondersteunen met technische kennis en engineering. Op naar de volgende 110 jaar!”, zegt Rik Alsema met een knipoog naar het jubileumjaar van Draka. Waar innovatie en duurzaamheid in het bloed zitten, ontstaan zo de mooiste projecten.

Laatste nieuws

20230621 144106

Elektrische kraan bespaart 6 ton CO2 op kabeltransporten naar bouwlocaties

MEER LEZEN → 
NL PG product EcoSlim EPD preview

Groen licht voor wereldwijde toepassing van Ecoslim kabelsysteem in glasvezelnetwerken

MEER LEZEN → 

Links

Copyright © 2017 Prysmian Group Benelux