P-Laser wordt de nieuwe standaard voor Enexis netbeheer

Energie besparen tot op de laatste meter

16 mei 2019

Big spenders marry big savers. Vrij vertaald: energieverbruikers en -bespaarders vormen een goede match. Dat geldt ook voor industrieel energieverbruik, waarvan elektrische aandrijvingen in Europa maar liefst tweederde voor hun rekening nemen. Wie veel energie verbruikt, kan in principe veel besparen. Zeker met frequentieregelaars én de juiste bekabeling. Niet alleen omdat het kan, maar omdat het moet.

In 2020 moeten aandrijfsystemen namelijk 20 tot 30% efficiënter werken om energie en CO2 te besparen. Peiljaar is 2005, waarin de Europese Unie een eerste richtlijn met deze key priority publiceerde. Volgens de EU zijn aandrijfsystemen grootverbruikers in energie en kunnen de 27 lidstaten gezamenlijk jaarlijks 135 miljard kWh en 63 miljoen ton CO2 besparen. Kansen genoeg dus.

De hele keten beweegt
De hele industriële keten is met die ambitie aan de slag gegaan. Van fabrikant en groothandel tot machinebouwer, installateur en last but not least eindgebruiker. Nieuwe, efficiëntere elektromotoren maken van herwikkelen een uitstervend ambacht. Nieuwe, zuinigere frequentieregelaars creëren een enorme vervangingsmarkt. En nieuwe, robuustere kabels helpen downtime verder te beperken.

Elke sector slaat zijn slag
Deze productinnovaties versnellen de energietransitie in de meest uiteenlopende sectoren, van agrarisch tot medisch en van infra tot automotive. Overal leveren efficiëntere aandrijfsystemen winst op wat betreft directe energiekosten, levensduur en betrouwbaarheid van de aandrijving. Alsof er een vliegwiel in beweging is gezet, worden nieuwe technische mogelijkheden omarmd. En thans, vijf voor twaalf, lijkt de EU-efficiencyslag te gaan slagen.

Niet overdrijven maar aandrijven
Toch resteren er kansen en is het te vroeg om achterover te leunen. Neem bijvoorbeeld de toepassing van frequentieregelingen in pomp- en ventilatiesystemen. Sommige systemen verbruiken nog steeds onnodig veel energie doordat ze oud en inefficiënt, overgedimensioneerd of continu in bedrijf zijn. Als een elektromotor niet te oud is, kan een frequentieregelaar hier veel energie besparen, zelfs tientallen procenten. Wanneer de additionele kosten worden meegerekend, zoals bekabeling en kosten van aansluiting op de computer van een regelbesturing, is een terugverdientijd van minder dan vijf jaar mogelijk.

Hoogstaande oplossingen
Bekabeling is geen sluitpost van installaties, zeker niet bij elektrische aandrijfsystemen. Kabels zorgen er mede voor dat andere systeemonderdelen, zoals elektromotoren, drives en frequentieregelaars, betrouwbaar en energie-efficiënt functioneren. Kortom: de EU-energietransitie kan alleen slagen met de juiste bekabeling, en dat weten we maar al te goed bij Draka. Wij volgen industriële ontwikkelingen op de voet en volgen of anticiperen met concrete en hoogstaande oplossingen.

Robuuste kabel
Draka heeft een speciale, afgeschermde installatiekabel voor de nieuwe generatie Variable Frequency Drives ontwikkeld. Deze 4-aderige Motoflex kabel beschermt niet alleen tegen de elektromagnetische straling van de nieuwe VFD’s. Motoflex is ook zeer buigzaam, brandveilig, halogeenvrij, trillingsbestendig en mechanisch sterk. Robuuste eigenschappen die een lange levensduur garanderen en de terugverdientijd van (nieuwe) aandrijfsystemen verkort. En dat alles tegen een scherpe prijs, want elke meter telt.

Klik hier voor meer informatie.

Laatste nieuws

20230621 144106

Elektrische kraan bespaart 6 ton CO2 op kabeltransporten naar bouwlocaties

MEER LEZEN → 
NL PG product EcoSlim EPD preview

Groen licht voor wereldwijde toepassing van Ecoslim kabelsysteem in glasvezelnetwerken

MEER LEZEN → 

Links

Copyright © 2021 Prysmian Netherlands B.V.