Draka @BuildingHolland

Hoe maak je kabels circulair en duurzaam? Dat was de hoofdvraag in een groepsdiscussie tijdens Building Holland. 

Circulariteit verbindt. Zo bleek uit het rondetafelgesprek dat Draka 12 april op Building Holland organiseerde. Een uur lang discussieerde een tiental branchegenoten over de vraag Wat maakt een kabel duurzaam en circulair? Zij juichten niet alleen het initiatief toe, maar deelden ook de wens om meer samen te werken.

"Circulariteit is een evolutionair proces en niet vrijblijvend”

Vicieuze cirkels doorbreken
Circulariteit is een collectieve verantwoordelijkheid. Daar waren de stakeholders het over eens. Zo spelen opdrachtgevers, adviseurs en installateurs weliswaar een belangrijke rol in het creëeren van marktvraag. Maar als zij kennis om duurzaam in te kopen ontberen, moeten fabrikanten en groothandels hen ook met informatie ondersteunen (zoals Draka met haar ECO Advies doet). Zo doorbreek je de vicieuze cirkel.

Participeren en kwantificeren
Er kwamen ook klassieke dilemma’s ter sprake. Moet de overheid reguleren of faciliteren? Kan het Rijksvastgoedbedrijf wel het goede voorbeeld geven, als dat wordt verwacht? Is er, net als bijvoorbeeld bij energieprestaties, een circulariteitsnorm nodig? Kunnen we circulariteit überhaupt meten? Allemaal relevante zaken die het verdienen om een volgende keer verder te bespreken.

Elke levensfase telt
Tijdens de meeting presenteerde Draka ook haar eigen, transparante benadering van circulariteit. In elke levensfase van kabels zijn al goede resultaten zichtbaar. Zo leveren uitgekiende kabelontwerpen en duurzame inkoop van grondstoffen de eerste ecowinst op. Vervolgens zorgt slimme logistiek voor optimaal transport. En kabelmantels van thermoplastisch materiaal zijn te recyclen tot haspels.

Goede suggesties
De invloed van kabels op het milieu is voor Draka groter dan alleen het product. Daarom staat zij, als koploper op MVO-gebied, open voor nieuwe ideeën en samenwerkingen. Tijdens de expertmeeting deden deelnemers waardevolle suggesties, waaronder brancheoverleg tussen fabrikanten en overheid, meeliften op de Transitieagenda Kunststoffen én toegepast materiaalonderzoek om meer vermogen en minder energieverliezen uit kabels te realiseren. Draka neemt al hun ideeën serieus en zet de transitie naar duurzame en circulaire kabels graag met hen voort. 

Draka dankt alle deelnemers voor hun enthousiaste inbreng!

Laatste nieuws

20230621 144106

Elektrische kraan bespaart 6 ton CO2 op kabeltransporten naar bouwlocaties

MEER LEZEN → 
NL PG product EcoSlim EPD preview

Groen licht voor wereldwijde toepassing van Ecoslim kabelsysteem in glasvezelnetwerken

MEER LEZEN → 

Links

Copyright © 2021 Prysmian Netherlands B.V.